Volg ons op facebook Volg ons op twitter

Nieuws: Bijna 1 op 2 verkochte fietsen is elektrisch.

 • Tijdens de jaarlijkse bevraging die het fietsevent Velofollies organiseert bij de Belgische fietsvakhandel blijkt dat het marktaandeel van de elektrische fiets bijna de kaap van 50% inneemt. Ondanks de eerdere beroering rondom de nummerplaten en het al dan niet dragen van een fietshelm, zet de verkoop van elektrische fietsen zich dus gestaag verder. Dit fenomenale cijfer is echter niet verwonderlijk wanneer men de vele voordelen, zowel fiscaal als ecologisch, op een rijtje zet.

  Stabiele markt.

  Met een lichte stijging van bijna 2% van het aantal verkochte fietsen blijft de verkoop van tweewielers bij de Belgische vakhandel vrij stabiel. Het aantal nieuwe fietsen dat zijn weg wist te vinden naar Belgische wegen klokte af op 485.168 exemplaren.


  Zoals eerder aangehaald is het dus de elektrische variant die het grootste deel van de koek voor zijn rekening neemt. Met een marktaandeel van 45% is het veruit de meest populaire tweewieler. Met de stadsfiets als mooie tweede, 23,5%.  De aankoop van racefietsen, 10,7% vervolledigd de top drie van populaire tweewielers.  Ladies first

  Een bijkomend opmerkelijk cijfer dat uit de Velofollies-fietsenquête blijkt is dat het hoofdzakelijk damesfietsen zijn die over de toonbank gingen vorig jaar. Ruim 63% t.o.v. slechts 37% mannelijke rijwielen. En weerom is het hier de elektrisch fiets die voor ¾ van de groei t.o.v. vorig jaar zorgt. 75,5% van de verkoop van damesfietsen is elektrisch.

  Ook overduidelijk is dat de vakhandel deze tendens ten volle benut en zijn aankoopgedrag bij de leveranciers aanpast. Meer dan 90% van de vakhandel heeft ondertussen een mooi assortiment e-bikes in de showroom staan en geeft mee dat het vorig jaar hoofzakelijk de standaard elektrisch fiets (met ondersteuning tot 25 km/u) was die het meest gevraagd werd. De speedelecs (ondersteuning tot 45km/u) vinden momenteel nog niet echt een doorgang naar het grote publiek. Althans niet als standaard fietsmodel. De e-MTB steekt dan wel weer de neus aan het venster.

  Wat het prijskaartje betreft steeg de gemiddelde verkoopprijs van een elektrische fiets met zo’n kleine 3%. Terwijl deze gemiddeld €2.260 koste in 2016 ligt de gemiddelde aankoopprijs nu rond de €2.325.  Service wint het van e-commerce

  Op de vraag of de vakhandel de e-commerce als extra verkooppunt ziet zitten werd door een grote meerderheid negatief geantwoord. Blijkbaar is en blijft service en een degelijke ondersteuning bij de aankoop van een fiets (lees: elektrische fiets) enorm belangrijk voor de Belgische consument.


  Dit is uiteraard heel goed nieuws voor Velofollies in Kortrijk Xpo, waar de consumenten van 19 t.e.m. 21 januari op meer dan 40.000 m2 het volledige Belgische aanbod fietsen en toebehoren te zien krijgen en ook ter plaatse kunnen uittesten.
  Geplaatst door S.Nies op 15 januari 2018 om 21u00
U moet ingelogd zijn om deze pagina te bekijken!
Nog geen account? Registreer hier!

Voor- en achternaam
Gemeente
Provincie


Geboortedatum
E-mail

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen

Ik wens de MTB-You nieuwsbrief te ontvangen. (In onze wekelijkse nieuwsbrief ontvang je info over toertochten in jouw streek, nieuws, ritverslagen, fotoreportages en promoties.
Ik wens op de hoogte gebracht te worden van afgelastingen via e-mail.
Zodra u op "Registreer" drukt wordt er een bevestigingsmail gestuurd naar het opgegeven e-mailadres. Deze mail kan zich bevinden in uw spambox.
Vul hier uw gebruikersnaam of email in!
U ontvangt dadelijk een e-mail met de instructies voor het herstellen van uw wachtwoord.